Jdi na obsah Jdi na menu

Popovské slavnosti a Jiří Košelka

19. 12. 2008

Popovské slavnosti na počest Jiřího Košelky

Každým rokem, před popovskou poutí, pořádá obec Štítná nad Vláří - Popov  "POPOVSKÉ SLAVNOSTI". Letos proběhl již sedmý ročník a málokdo si vzpomene, proč vlastně vznikly. Proto bych si dovolila obeznámit Vás s počátky této kulturní akce.

29. 4. 1851 se v Popově narodil věhlasný zpěvák a primáš, pan Jiří Koštělka. V pátek 29. 6. 2001 proběhlo slavnostní odhalení pamětní desky a první taneční vystoupení hudebníků, folklóristů a dalších kulturních příznivců.

Kdo to vlastně byl Jiří Koštělka?

Narodil se jako páté dítě osmičlenné rolnické rodiny, Vedle zemědělství se léta věnoval také hudbě, četbě a cestování. Už jako malý chlapec hrával se svým otcem na muzikách, a to na C-klarinet. Později výborně ovládal také housle, Es-klarinet a další hudební nástroje.

V letech 1904 - 1910 stál Jiří Koštělka v čele dvou souborů,smyčcového "husláků" a dechového "plechové muziky" , které však hrávaly většinou jen v malém obsazení.

Jeho "Popovské točené" se nesmazatelně zapsaly do historie valašského a moravského folklóru.

Jiří Koštělka zemřel 8. července 1924. V té době byli už popovští hudci dobře známí nejenom na celém jižním Valašsku, ale i daleko za jeho hranicemi.

"Točené z Popova" najdeme dodnes nejen v repertoáru předních cimbálových muzik, ale také na MC a CD. Mezi nejznámější příklady patří MC ostravské cimbálové hudby Technik, pod vedením Jana Rokyty a CD nahrávka cimbálové muziky Soláň s názvem "A tož jaků?"

Pokud se o tuto oblast více zajímáte,určitě najdete spoustu literatuty a informací i v obecní knihovně ve Štítné nebo v  Popově.

dnes 3. 12. 2008 zpracovala  Zuzana Barboříková (rozená Hrnčiříková), pra-pra vnučka Jiřího Koštělky.